Bloggerul clujean plecat în Africa pe cont propriu ca începător pe motocicletă spune pentru ziuadecj.ro cu ce s-a confruntat pe "continentul negru", unde a găsit cea mai mare corupţie şi care sunt cele mai mari pericole pe care a reuşit să le evite.
Darius Groza, ai fost plecat trei luni şi jumătate în Africa, ai văzut cum trăiesc oamenii acolo. Care este cea mai importantă învăţătură cu care ai venit de acolo?
În primul rând, cât am fost acolo am avut tot timpul senzaţia că nu pot asimila nimic. E atât de solicitant şi de obositor, în primul rând pentru că trebuie să fii mereu în gardă şi eşti pentru prima dată pe un continent mult diferit de ceea ce eşti tu obişnuit, şi am avut senzaţia că în fiecare zi trebuie să uit ce s-a întâmplat în ziua precendentă ca s-o pot începe pe următoarea.
Concluzia la care am ajuns după tot turul este că dacă faci o excursie din asta - singur, neexperimentat, fără niciun fel de asigurare sau suport de niciun fel pe traseu, cum am făcut eu şi cum asta era provocarea - supravieţuieşti din pur noroc. Nu există că un motociclist mai experimentat are mai multe şanse, un călător mai experimentat, un om mai tare sau mai în vârstă. În Africa, în sensul traversării ei, nu de a zbura dintr-o ţară în alta cu o agenţie de turism ci de a merge la gura ei, la intrarea Africii şi de a zice „de aici trebuie să ajung în cealaltă parte", eşti ameninţat constant de o mulţime de factori, de la corupţie, de la populaţia atât de săracă încât fără să le pot reproşa ceva vor recurge la criminalitate sau la orice tertip pentru a trage ceva de pe tine, că văd şi ei ceva sclipitor şi asta e singura lor metodă de supravieţuire, până la accidente normale pe traseu, că traficul e haotic. Toţi factorii, inclusiv mâncarea, viruşii şi bolile, te ameninţă constant, din toate direcţiile. Doar prin noroc şi şansă poţi ajunge pe cealaltă parte