După ce i-a fost dat să constate că USL, formaţiune politică înscrisă la Tribunal ca atare, are o majoritate parlamentară absolută, Traian Băsescu a înţeles în sfârşit că este nevoit să-l desemneze candidat la funcţia de prim-ministru pe Victor Ponta. Mai cu seamă că şi protectorii occidentali ai veşnicului preşedinte-jucător au confirmat faptul că alegerile din 9 decembrie s-au desfăşurat corect, fără suspiciuni de fraudă, şi i-au transmis acestuia să renunţe la derapajele sale neconstituţionale. În acest context, consultarea USL şi a celorlalte formaţiuni politice, de la PDL la UDMR şi la celelalte intrate direct în Parlament, se dovedea dacă nu inutilă, cel puţin caraghioasă.
Articolul 103 al Constituţiei României stipulează că are loc consultarea celorlalte partide dacă nu există o majoritate parlamentară absolută. În loc de un astfel de parcurs logic şi constituţional, Traian Băsescu a nesocotit din nou această prevedere şi votul democratic al cetăţenilor ţării, convocând la consultări toate partidele cu reprezentare în Parlament. Şi nu în ultimul rând, ci pe toate în acelaşi timp. Din acest motiv, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu înţelege de ce au fost chemate la aceeaşi oră toate partidele cu reprezentare parlamentară deşi în Legislativ au intrat doar USL, ARD, PPDD şi UDMR.
Este important de subliniat faptul că au fost şi alte voci care au susţinut că procedura de convocare la consultări este neconstituţională. În schimb, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a considerat că “este una corectă”, care dă posibilitatea ca noul Guvern să fie votat vineri, pe 21 decembrie, adică înainte de Crăciun, avându-l în frunte pe Victor Ponta.
Potrivit Constituţiei, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul