Procedurile democratice post electorale nu contează. Şi nu pentru că politicienii discută ferit pe la mese. N-ar fi asta o problemă. Ci pentru că e din ce în ce mai împămîntenită ideea “aprobării din exterior”. E punctul unde toată lumea pare să fie de acord. Şi e şi un trend european clar. Ţările slabe pierd din potenţa democratică, aşa trebuie să fie.
Cît despre gluma obosită cu porcul pe care ne-o tot repetăm insistent, este singura frază corectă a zilei. Ce să spui altceva? Aşadar, declaraţia veche, de dinainte de alegeri:
”Simt dispreţ pentru un om care crede că un om este o maşinărie, care nu are sentimente”, a spus Băsescu. La observaţia moderatorului că, în politică, mai poţi să înghiţi un broscoi, referire la caracterizarea relaţiei PSD-PDL făcută în 2009 de către Ioan Oltean, Băsescu a dat un răspuns foarte dur: “Da, dar nu trebuie să înghiţi porci. O broscuţă mai înghiţi, dar nu trebuie să înghiţi porci”.
Şi declaraţia din 17 decembrie 2012, ora 12, un comunicat sec de presă.
Ref.: Președintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat Decretul pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului RomânieiPreședintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat, luni, 17 decembrie 2012, Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.
Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru.
Vă transmitem mai jos textul Decretului nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnar