Iarna şi-a arătat colţii mai aprig ca niciodată şi în doar zece zile, asupra Sucevei s-au abătut fenomene extreme, precum ninsori abundente şi ger de crapă pietrele, la intervale de timp foarte mici.
„De pe 5 decembrie şi până acum am avut de înfruntat trei coduri galbene, cât nu avem alte dăţi într-o iarnă întreagă. Maşinile de deszăpezire merg continuu, cu lamele coborâte, şi la două-trei ore dăm cu antiderapant în tot oraşul, să prevenim formarea gheţii. Pe străzile în pantă dăm chiar mai des, pentru a evita orice risc”, a spus directorul Rosal Suceava, Adrian Niculescu.
Ninsorile abundente care au revenit de sâmbătă seara au dat noi bătăi de cap municipalităţii sucevene, care abia reuşise să mai descongestioneze o parte din străzi de cantităţile mari de omăt, cărându-le în afara oraşului.
„Dacă nu am fi cărat zăpada de pe străzi, atât cât s-a putut între ninsori, nu am mai fi avut unde împinge zăpada căzută acum. Prioritatea noastră este menţinerea accesibilităţii străzilor principale, dar nu numai. Am avut de rezolvat probleme apărute în tot oraşul, s-a intervenit peste tot unde au apărut blocaje şi au fost rezolvate rapid”, a declarat viceprimarul Ovidiu Doroftei, care coordonează activitatea de deszăpezire.
Pentru ca drumurile să fie menţinute accesibile, în ciuda ninsorii abundente, pe lângă utilajele cu lamă care au fost într-un du-te vino continuu, îndepărtând zăpada care se depunea, au fost necesare şi cantităţi mari de material anrtiderapant.
Mai exact, în cele zece zile de iarnă aprigă, cu trei coduri galbene, au fost folosite zeci de tone de material antiderapant, în special sare şi nisip.
„Am folosit antiderapant cât pentru o jumătate de iarnă. Trebuie să ne ocupăm rapid de refacerea stocurilor, dacă se anunţă fenomene extreme şi în perioada următoare”, a precizat directorul Rosal Suceava.
De exemplu, iarna trecu