Un articol de Ludmila Alexeeva, fosta disidentă sovietică, preşedinta Comitetul Helsinki de la Moscova, publicat în International Herlad Tribune. Saptamina aceasta, vineri 21 decembrie, are loc la Bruxelles reuniunea la virf Rusia – Uniunea Europeană. Intr-un articol publicat astazi de International Herlad Tribune, Ludmila Alexeeva, fondatorea şi preşedinta celei mai importante organizatii pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, Comitetul Helsinki Moscova, cere liderilor europeni să discute fără menajamente situaţia drepturilor omului în Rusia, pentru a obliga liderii de la Kremlin să pună capăt abuzurilor la adresa societăţii civile si politicienilor din opoziţie.
In ultimii 21 de ani, Rusia şi-a vazut societatea civilă evoluînd într-un mod cu totul deosebit, dar sistemul politic nu a ţinut pasul şi nu s-a democratizat la fel de repede, scrie Ludmila Alexeeva. Anii Putin au produs un sistem stabil dar fragil, profund corupt. „Este un sistem care îşi infantilizează cetăţenii” şi aceasta tendinţă a început odată cu rocada presedinte-premier şi apoi cu alegerile parlamentare de anul trecut, care au dus la dinamizarea opiniei publice.
„Anul trecut, pe vremea asta eram optimistă. Nu numai pentru că protestele aratau că societatea rusească s-a trezit, dar zeci de mii de oameni participau ca observatori la alegeri, adunau bani pentru acţiuni de combatere a corupţiei, organizau campanii eficiente pe internet şi faceau schimb de idei”, scrie activista pentru drepturile omului din Rusia.
„Nu mi-am putut imagina că un an mai tirziu, continua ea, ne vom întreba zilnic, impreuna cu colegii din mişcarea pentru respectarea drepturilor omului, care dintre noi va fi primul băgat la închisoare. Dar aşa gîndesc în aceste zile”.
Imediat după ce a fost inaugurat în noul său mandat ca preşedinte, Vladimir Putin a început să s