Femeile cu venituri mici sau fără venituri, care se adresează cabinetelor de planning familial sau medicilor de familie, vor dispozitive intrauterine sau contraceptive injectabile, produse deocamdată indisponibile prin program naţional.
Direcţia de Sănătate Publică a înaintat către minister un necesar de 200 de bucăţi dispozitive intrauterine şi 4.000 de blistere de contraceptive orale pentru 2013, cererea din judeţ fiind semnificativă. Femeile care se adresează medicilor din cabinetele de planning familial şi medicilor de familie cuprinşi în programul de planning preferă, de altfel, metodele de contracepţie cu efect pe o perioadă mai mare, deşi, în ultimă instanţă, se mulţumesc şi cu pilulele zilnice.
Dispozitivele intrauterine nu au mai fost puse la dispoziţia pacientelor, gratuit, de aproximativ doi ani, însă sunt speranţe pentru 2013, după cum a declarat şefa Compartimentului Promovare a Sănătăţii, medicul Ramona Lesnic. Contraceptivele injectabile, cu efect trei luni, au fost, de asemenea, produse intens solicitate, ultima listă evidenţiind 114 utilizatori activi, însă nici acestea nu se mai livrează şi, din informaţiile disponibile, nu se găsesc nici în farmacii.
Cabinetele de planning, mai puţine cu fiecare an
Activitatea de planificare familială, care presupune, în baza programului naţional inclusiv distribuirea de produse contraceptive în mod gratuit către femeile fără venituri sau cu venituri mici din mediul rural, către eleve şi studente, are rezultate bune.
Medicii de familie din judeţ participă la program din ce în ce mai mulţi, în schimb cabinetele de planning se împuţinează. Explicaţia cea mai la îndemână este „din vina sistemului”. Aşa a dispărut cabinetul de la Drăgăneşti, odată cu desfiinţarea spitalului. Pe un altul s-a pus lacăt de curând, la Scorniceşti. În tot acest timp cererea din partea po