Strategia de privatizare a Poştei Române prevede înstrăinarea a 51% la sută dintre acţiunile companiei, prin majorare de capital, şi păstrarea SC Romfilatelia SA - filială a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR).
"În aplicarea prezentei strategii se vor lua toate măsurile pentru a asigura păstrarea controlului statului român asupra activităţii de a emite, de a pune şi de a retrage din circulaţie timbre şi efecte poştale, de a distribui şi comercializa timbre poştale desfăşurate în prezent de Societatea Comercială "Romfilatelia" SA", se arată la articolul 3, alineatul 6 din strategie.
Conform Notei de fundamentare a proiectului postat vineri spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului Comunicaţiilor, prin strategia propusă se are în vedere păstrarea controlului statului asupra activităţilor ce intră în sfera monopului de stat şi cu privire la care Romfilatelia SA beneficiază în prezent de drepturi exclusive.
În acest scop, se vor lua măsurile necesare pentru a asigura păstrarea controlului statului român asupra activităţii de a emite, de a pune şi de a retrage din circulaţie timbre şi efecte poştale, de a distribui şi comercializa timbre poştale desfăşurate de societatea comercială Romfilatelia.
Conform art. 2 lit. d) din Legea nr. 31/1996 privind regimul monopolului de stat, cu modificările şi completările ulterioare, constituie monopol de stat producerea şi emisiunea de mărci poştale şi timbre fiscale.
În înţelesul Legii nr. 31/1996, monopolul de stat reprezintă dreptul statului de a stabili regimul de acces al operatorilor economici cu capital de stat şi privat, inclusiv producători individuali, după caz, la activităţile economice constituind monopol de stat şi condiţiile de exercitare a acestora.
Hotărârea Guvernului nr. 42/2004 privind înfiinţarea Societăţii Comerciale Romfilatelia - S.A., ca filială a Companiei Naţionale