Timpul se scurge cu repeziciune. Peste doar două săptămâni, America riscă plonjonul în aşa-numita Prăpastie Fiscală (Fiscal Cliff) şi, odată cu acest moment, o nouă criză economică de proporţii. E vorba de tăieri automate de cheltuieli şi creşteri automate de impozite, care ar îngenunchea slabul reviriment economic. În cearta dintre republicani şi democraţi cu privire la o soluţie sustenabilă pentru datoria suverană a ţării, dreapta face primele concesii.
E pentru prima dată când liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor face o propunere de creştere de taxe pentru bogaţii Americii. John Boehner e de acord cu un impozit de 39,6% (faţă de 35%) pentru veniturile anuale peste un milion de dolari. Ce se vrea în schimb e o reducere drastică de cheltuieli publice, cum ar fi în cazul programelor Medicare şi Medicaid.
Surse apropiate preşedintelui Obama spun însă că acest prim pas din partea republicanilor ar fi fost respins de democraţi. La începutul anului, impozitele vor creşte oricum pentru bogaţi, dacă intră în vigoare Fiscal Cliff. Plus că Obama vrea ca plafonul veniturilor impozabile cu acest cuantum să fie coborât la 250 de mii de dolari anual.
Deşi nu pare un eveniment notabil, ultima variantă a planului Boehner este totuşi o concesie importantă, pentru că până acum, republicanii respingeau strict orice creştere de taxe pentru bogaţi. Negocierile durează de câteva luni, fără să se fi găsit o soluţie în Congres. Dar semnalul transmis de liderul republicanilor poate reprezenta un punct de turnură. Dacă nu va fi găsită o soluţie în Congres, 600 de miliarde de dolari vor fi tăiaţi de la cheltuielile publice în luna ianuarie. Economiştii afirmă că pasul ar însemna cu siguranţă intrarea în recesiune şi ar avea efecte profunde şi pe plan internaţional.
Timpul se scurge cu repeziciune. Peste doar două săptămâni, America riscă plonjonul