Maestrul Tudor Gheorghe a ridicat publicul în picioare, fiind aplaudat şi ovaţionat la scenă deschisă minute în şir, de sutele de suceveni care au ales să vină în număr foarte mare, vineri seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, la spectacolul „Degeaba”.
Nu au venit... degeaba. Maestrul Tudor Gheorghe, împreună cu orchestratorul şi dirijorul Marius Hristescu, alături de Orchestra Filarmonicii Botoşani, Corala „Lira” din Botoşani, dirijată de profesorul Dragoş Boicu, câțiva rockeri cu chitare electrice, au reuşit să ofere publicului din Suceava, avid după cultură, unul dintre cele mai reuşite spectacole din ultimii ani.
Acelaşi maestru al cuvintelor cântate
Peste 70 de artişti s-au armonizat perfect, oferind publicului sucevean o seară de excepţie. Fie că a cântat singur, la chitară, cu coriştii invitaţi de la Botoşani, acompaniat de orchestră sau nu, Tudor Gheorghe a rămas acelaşi maestru al cuvintelor cântate, omul care va protesta mereu împotriva mitocăniei, a incompetenţilor, a inculţilor, care poate să transmită un mesaj social, aşa cum s-a întâmplat în spectacolul „Degeaba”.
Maestrul a invocat eroii Revoluţiei din 1989, i-a ironizat pe parlamentari în mai multe colinde, a făcut o trecere în revistă a vestimentaţiei („celebrele” pulovere) cu care au apărut unii... la TV în primele ore ale Revoluţiei, ca, după „disperare şi frustrare”, pe final de spectacol, să îşi facă loc „iertarea şi speranţa”.
Între lacrimă şi ironie
Concertul a debutat cu cântecul „Vine, vine primăvara”, interpretat de coriştii botoşăneni, după care a apărut pe scenă Tudor Gheorghe, care a creat starea de nesiguranţă a vremurilor din 89, de disperare, prin cântecul „Pune, tată, steag la poartă”: „Ce lumină lină ne-ndulceşte moartea celor ce-am căzut în Bucureşti”.
Au răsunat cuvintele maestrului: „Eroii Revoluţiei Române - da, în