Majoritatea românilor nu cer sfatul medicului atunci când se îmbolnăveasc. Cel puţin aşa arată un studiu recent, potrivit căruia 87% dintre adulţi folosesc automedicaţia. Dintre aceştia, 41% dintre conaţionali aleg să se trateze de răceală după ureche, în timp ce 31% optează pentru automedicaţie în cazul durerilor de cap. Studiului realizat de Unlock Market Research împreună cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente arată că de cele mai multe ori aleg să se trateze fără a cere sfatul medicului, bazându-se pe experienţele anterioare sau pe informaţiile găsite pe internet.
Deşi adulţii sunt conştienţi de faptul că automedicaţia prezintă foarte multe riscuri, mulţi dintre aceştia, 6 din 10 părinţi, o aplică şi in cazul copiilor lor, transformându-i astfel în viitori adulţi care vor evita să apeleze la un specialist atunci când starea de sănătate le-o impune.
„Încă de mici, copiii trec printr-un proces de identificare, încep să imite personalitatea părinţilor, ticurile, activităţile lor şi îşi însuşesc în detaliu modelele de comportament ale acestora. Practic, copilul va reţine şi va face ceea ce vede la părinţi şi mai puţin ceea ce părinţii încearcă să-i transmită verbal”, afirmă dr. Evelina Moraru, Medic Pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iaşi.
Tocmai de aceea părinţii trebuie să acorde foarte mare importanţă felului în care se comportă în preajma celui mic şi cum îl ajută pe acesta să facă faţă unei stări de sănătate precare.
Medicamentele nu sunt o soluţie pentru orice
„O tuse uşoară, fără expectoraţie, sau o durere de cap nu presupune administrarea imediată a unui medicament aşa cum nici administrarea de vitamine pentru creşterea sistemului imunitar nu înseamnă că cel mic nu va mai răci. Medicamentele nu sunt bomboane, iar administrarea după ureche a acestora le va crea copiilor falsa impresie că orice s