Postul Crăciunului este atât un prilej de purificare spirituală, cât şi o perioadă de detoxifiere a organismului, deoarece nu se consumă produse de origine animală. Numeroşi vrânceni aleg să postească în ultima săptămână înainte de Crăciun.
Medicii recomandă ca aceştia să fie atenţi la preparatele de post care abundă pe rafturile magazinelor în această perioadă, deoarece pot avea un efect negativ asupra sănătăţii. Aceştia recomandă să alegem mâncarea gătită în casă, fructele şi legumele „Dincolo de valenţele purificării fizice şi spirituale ale postului, produsele de post pot avea influenţe negative asupra organismului. Cei care ţin post trebuie să citească etichetele produselor, deoarece aceste alimente conţin acele E-uri concentrate în coloranţi, arome şi îndulcitori, care pot avea efect toxic asupra organismului. Mai exact, E20 roşu carmin cu efect toxic sau fosfaţii, nitriţii, cu efect toxic asupra funcţiei renale sau substanţele aromate, îndulcitorii chimici şi substanţele conservate care produc dezechilibrul florei colonice. Produsele din carne pot fi înlocuite cu pâine integrală, cartofi, orez, spanac, alune, mazăre, tofu, nuci şi migdale. Cel mai indicat în această perioadă este să se gătească în casă, pentru că doar aşa putem avea o alimentaţie sănătoasă, pe lângă purificarea spirituală. Doar aşa vom avea o alimentaţie bogată în macro şi micro nutrienţi, vitamine, antioxidanţi benefici în această perioadă de stres climatic”, recomandă medicul internist Constantin Barbu.
Medicii atrag atenţia asupra faptului că gravidele şi copiii nu trebuie să ţină post. „Nu este indicat să ţină post gravidele, lehuzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefrotic, cei cu afecţiuni cronice, cu cancer sau afecţiuni autoimune şi boli de colagen”, a adăugat medicul Barbu.
Postul Crăciunului este atât un prilej de purificare spirituală, cât şi o perioadă de