A lucrat ca şef de sală, ca manager de restaurant, a fost câştigătorul unor studii de aprofundare în Italia din fonduri europene, unde a studiat someleria. A fost şi şef bucătar într-o aplicaţie străină, iar acum administrează afacerea "Rossetya" - un restaurant situat într-o casă burgheză din centrul Bucureştiului. Somelierul Cristian Grigore, managerul localului "Rossetya", ne-a vorbit, cu mândrie şi amabilitate, despre business-ul pe care-l manageriază şi despre piaţa pe care activează.
* Interviu cu Cristian Grigore, managerul restaurantului "Rossetya"
Reporter: Ne aflăm în centrul Capitalei, într-un restaurant amenajat în incinta unei case din secolul al XIX-lea. Cu ce servicii deosebite vine acest local în întâmpinarea clienţilor?
Cristian Grigore: Tocmai pentru că ne aflăm într-o casă burgheză de patrimoniu avem un meniu special. Ne-am gândit că dacă noi nu mai putem trăi în secolul al XIX-lea, putem aduce trecutul în prezent. Din punct de vedere al culturii gastronomice româneşti, această perioadă nu a mai fost abordată de nimeni.
Trecând de ospeţele moldoveneşti la care se mâncau 60-80 de feluri de mâncare în trei zile, secolul al XIX-lea înseamnă transformări sociale europene, dar şi transformarea Ţărilor Române. Ceea ce s-a întâmplat după mişcarea fanariotă din 1821 justifică la noi un meniu grecesc, un meniu fanariot. După 1848, când a avut loc marea Revoluţie Franceză care a ajuns şi în România, clasele au început să se stratifice, unii plecând la Viena, la Paris şi întorcându-se cu noi trenduri. Sfârşitul secolului al XIX-lea reprezintă exact perioada la care ne raportăm: Transilvania austro-ungară, cu tradiţiile specifice - şi de aceea un meniu austro-ungar -, Dobrogea, unde partea turcă a fost foarte bine reprezentată şi care la noi se regăseşte în meniul oriental etc.
Aşadar, justificăm un meniu mânăstire