În majoritatea cuplurilor căsătorite, există cinci cauze principale de conflicte, iar ele se află aproape întotdeauna la originea divorţurilor, spun psihologii.
Numărul divorţurilor a cunoscut o creştere fără precedent, iar fenomenul afectează şi România. Fiecare cuplu trece, la un moment dat, prin cel puţin o criză majoră, care poate duce la destrămarea căsniciei dacă nu este bine gestionată. Dincolo de infidelitatea conjugală şi de problemele financiare care nu iartă prea multe cupluri în aceste vremuri, există cinci surse importante de tensiuni în cuplu, potrivit specialiştilor citaţi de cotidianul Huffington Post. Iată care sunt ele:
1. Ai mereu conflicte cu socrii. Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan spune că trăinicia unei căsnicii depinde în mare măsură de relaţia cu socrii. Mai exat, de relaţia ginerelui cu aceştia. Dacă cei trei se înţeleg bine, soţia este mulţumită şi riscul de divorţ al cuplului respectiv este cu 20% mai mic decât în situaţia în care ar exista conflicte între ei. Totuşi, nici o relaţie apropiată cu socrii nu este prea sănătoasă pentru căsnicie. Mai ales apropierea dintre noră şi soacră ar putea face mai mult rău decât bine unei relaţii de cuplu, susţine un alt studiu.
2. Eşti mereu victimă în relaţie. Nu ai nicio vină pentru lucrurile care nu merg bine în relaţie; partenerul greşeşte întotdeauna. El sau ea este insensibil/ă, nu acordă deloc atenţie nevoilor tale emoţionale, aproape că uită că exişti şi dorinţele sale sunt cele mai importante. Tu nu ai pretenţii prea mari de la el şi nu-i ceri niciodată nimic. Dacă eşti de acord cu această descriere, înseamnă că nu reuşeşti să-ţi vezi defectele, iar obiceiul de a-ţi învinui în mod constant partenerul/a pentru toate lucrurile rele care se întâmplă în relaţie v-ar putea distruge căsnicia.
3. Nu reuşeşti să gestionezi furia. Este evident