UBS, cea mai mare bancă elveţiană, ar putea deveni prima bancă de anvergură internaţională din ultima decadă care acceptă răspunderea penală pentru acte ilegale. Potrivit unei înţelegeri negociate cu autorităţile americane, britanice şi elveţiene, divizia japoneză a UBS va pleda "vinovat" la acuzaţii că a fost implicată între 2005 şi 2010 în manipularea dobânzii de referinţă internaţională LIBOR. Pe lângă această rară "mea culpa", banca-mamă va plăti o amendă de 1,6 miliarde de dolari.
Suma eclipsează amenda de 450 milioane dolari primită în iunie de Barclays, una dintre cele mai mari bănci britanice, pentru a închide investigaţia privind manipularea LIBOR. Peste 12 bănci mari sunt anchetate sub suspiciunea că au fixat dobânda interbancară londoneză astfel încât să profite de plasamente în instrumente derivate sau să sugerze că situaţia lor financiară este mai bună decât în realitate.
Autorităţile americane s-au arătat până acum reticente să pună sub acuzaţie băncile mari, scrie The New York Times. Motivul este că un verdict de vinovăţie la nivel de grup ar duce la pierderea licenţei de activitate, cu efecte devastatoare asupra economiei în ansamblu şi a locurilor de muncă. Într-un caz recent, procurorii americani au evitat să acuze banca britanică HSBC de spălare de bani şi au acceptat în schimb plata unei amenzi record de 1,9 miliarde de dolari, sumă care reprezintă 8,5% din profitul înainte de taxe al băncii în anul fiscal curent.
Dar dacă în trecut procurorii se mulţumeau să pedepsească "rătăcirile" băncilor doar prin amenzi, acum Departamentul de Justiţie al SUA pare să adopte o abordare mai agresivă. Deoarece criza financiară mondială nu a fost urmată de nicio anchetă penală, cazul UBS oferă autorităţilor ocazia să calmeze puţin opinia publică, arătând că una dintre cele mai puternice bănci din lume nu este mai presus de lege. Pentru că acuz