-AA+A
Beclean – între istorie şi turism (I) Beclean este al doilea oraş ca mărime din judeţul Bistriţa – Năsăud, iar istoria sa bogată şi monumentele care i-au rămas dovadă sunt doar unul dintre argumentele pentru care acesta trebuie cunoscut şi vizitat.
Becleanul, cunoscut şi ca Beclean pe Someş este un oraş în judeţul Bistriţa-Năsăud, Transilvania, România. În prezent oraşul Beclean are o populaţie totală de circa 11.000 de locuitori. Oraşul este situat în podişul Transilvaniei, pe culoarul râului Someşul Mare, în aval de confluenţa Someşulul Mare – Şieu, în zona de separare a două mari unităţi de relief, Câmpia Transilvaniei şi Podişul Someşan. La o distanţă de câteva zeci de kilometri se află Munţii Rodnei, declaraţi Parc naţional şi Rezervaţie Naturală, unii dintre cei mai frumoşi şi spectaculoşi munţi ai României,parte a lanţului muntos al Carpaţilor Orientali, Munţii Bârgăului, cu pasul Tihuţa, celebrul Borgo step, acolo unde în urmă cu sute de ani veghea între munţi castelul-fortăreaţă al contelui Dracula cel fără de moarte, personaj al cărei legendă nemuritoare îşi are inspiraţia în întâmpări adevărate petrecute pe meleaguri transilvane cu secole în urmă.
Tot în apropierea Becleanului, foarte vizibili în zilele senine, se află şi Munţii Ţibleşului, masiv muntos maiestuos, care veghează zarea şi impresionează prin splendoarea sa şi prin bogăţia faunei şi a florei sale.Alţi munţii care sunt foarte aproape de Beclean, la circa 50 de kilometri, sunt Munţii Călimani, declaraţi Parc Naţional şi Rezervaţie Naturală, tot parte a lanţului carpatic oriental. Formaţiune muntoasă de natură vulcanică, Călimanii reprezintă cel mai mare crater vulcanic (stins în prezent), cu un diametru de circa 10 km. Până la atingerea înalţimilor de peste 2000 de metri vom întâlni vegetaţie bogată, reprezentată în principal de zâmbru, jneapăn, molid şi bujor d