Ministerul Economiei va fi spart în trei portofolii, Economie, Energie şi Industrii, iar actualele Finanţe se vor separa în două, Finanţe şi Buget. Tineretul şi Sportul vor fi decuplate de Educaţie, iar de marile proiecte de infrastructură se va ocupa un ministru coordonator, subordonat Secretariatul General al Guvernului, fără portofoliu propriu-zis. Acestea sunt ultimele coordonate despre structura noului guvern, anunţate de premierul desemnat Victor Ponta.
Primul-ministru a descris în linii mari şi domeniile de care se vor ocupa vicepremierii. Astfel, dacă Liviu Dragnea, încă nevalidat de PSD, dar "propus şi susţinut" de Ponta va avea în portofoliu Administraţia, Dezvoltarea Regională şi, în plus, titulatura de vicepremier, Gabriel Oprea "va coordona domeniile care îi sunt cunoscute", Apărarea şi Internele.
"Ministerul Finanţelor aşa cum era la noi, era un mamut", a justificat Ponta la RTV, separarea "probabilă" a acestuia în Finanţe şi Buget. În opinia sa, "în mod sigur Tineretul şi Sportul nu au ce căuta la Educaţie", iar Cercetarea "e posibil" să aibă un ministru separat. Despre Ministerul Proiectelor de Infrastructură, Ponta spune că nu va exista ca portofoliu propriu-zis în guvern, dar va exista un ministru care să coordoneze aceste proiecte decise prin hotărâre de guvern ca fiind de importanţă strategică.
"Dar nu va exista un minister în acest sens, va exista un ministru în cadrul Secretariatului General al Guvernului care să mă reprezinte în tot ce înseamnă proiecte de importanţă strategică naţională. De exemplu, dacă vorbim de faimoasa autostradă Comarnic-Braşov, ministrul va ţine legătura între investitori şi celelalte ministere: Transporturi şi aşa mai departe. Un mare investitor vrea să discute dacă nu cu primul-ministru cu un om politic din guvern, cu suficientă greutate politică, nu cu un consilier", a susţinut Ponta.
Într-un