Marți, 18 decembrie, ora 18:30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român de la Muzeul Național al Țăranului Român are loc lansarea multimedia mandriesibeton.ro, urmată de o dezbatere despre lumea nouă a satelor românești.
„Mândrie și beton” este un proiect care s-a desfășurat pe o perioadă de trei ani despre transformările recente petrecute în satele tradiționale, în mod special în cele din Țara Oașului și Maramureș, în urma masivei plecări la muncă în străinătate.
Anul trecut a avut loc expoziția foto „Mândrie și Beton”, iar anul acesta, în urma finanțării acordate de Administrația Fondului Cultural Național și de Ordinul Arhitecților, documentarea s-a extins și în Moldova, Bistrița și Bucovina și s-a finalizat cu un site multimedia www.mandriesibeton.ro și un scurtmetraj documentar ce urmează să fie lansate marți, la Muzeul Țăranului Român.
Dezbaterea va fi moderată de Amalia Enache, iar invitați vor fi antropologul Vintilă Mihăilescu, arhitectul Bruno Andreșoiu, editorul foto Mihai Vasile și alți invitați surpriză din Țara Oașului.
În cadrul lansării vor fi vizionate scurt metrajul documentar „Mândrie și Beton” (13 min.) și o proiecție de fotografii realizate în cei trei ani de documentare. Dezbaterea urmează să aducă în discuție implicațiile acestui fenomen recent de migrație a forței de muncă către Occident, ce schimbă ireversibil satele tradiționale din România și să aducă mai multe informații despre o categorie socială despre care se știu prea puține lucruri. Cine sunt ei? Cum a fost viața lor în ultimii 20 de ani? Ce au sacrificat și ce au câștigat? Ce impact a avut plecarea lor asupra celor rămași acasă ?
Proiectul multimedia a fost finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional Român și Ordinul Arhitecților.
Petruț Călinescu este un fotograf român independent, licențiat în Jurnalism și Științele Comunicării.