Migranţii din centrul pentru solicitanţii de azil din Rădăuţi au posibilitatea de a se întoarce voluntar în ţările lor, autorităţile române asigurându-le transportul cu avionul până în ţara de origine, bani de buzunar, asistenţă în tranzit şi posibilitatea de a urma, înainte de a pleca, un curs de pregătire profesională.
Aceasta este oferta autorităţilor, printr-un proiect european derulat de Misiunea în România a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), în parteneriat cu organizaţia neguvernamentală Serviciul APEL, cu sprijinul Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI), în perioada iulie 2012 - iunie 2013.
La Suceava, proiectul este implementat de reprezentanţii Asociaţiei pentru Rezolvarea Alternativă a Disputelor (ADRA).
O parte dintre migranţii care acceptă repatrierea voluntară vor beneficia şi de asistenţă pentru reintegrare, prin acordarea unei sume sau a unor măsuri de asistenţă socio-economică, menite să sprijine reinstalarea în ţara de origine.
În urmă cu câteva luni, de exemplu, o familie de refugiaţi sârbi, numărând zece persoane, doi adulţi şi opt copii, doi dintre ei născuţi în România, a ajuns înapoi în ţara din care au plecat în 2007, împinşi de sărăcie şi război, după aproape cinci ani petrecuţi la Rădăuţi.
Soţii Stoicicov s-au întors acasă cu speranţe pentru un nou început, ajutaţi fiind de reprezentanţii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) să-şi înceapă propria lor afacere. În acest sens au fost sprijiniți să-și achiziționeze un microbuz, iar capul familiei a început o afacere cu transport de persoane.
Potrivit coordonatorului de proiect, Ciprian Niţă, în primul semestru al anului în curs, au fost depistate 1.617 persoane cu şedere ilegală pe teritoriul României.
„Sunt oameni din întreaga lume, care au plecat din ţara lor în căutarea unei vieţi mai bune, cel mai adesea, din motive