Momente emoţionante la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, unde s-au întâlnit în week-end participanţii la prima misiune externă de după Al Doilea Război Mondial a Armatei Române. Prilejul a fost aniversarea a 30 de ani de la misiunea Sirius, o operaţiune ultrasecretă la acea vreme, de care nu s-a vorbit foarte mult nici după 1989. Cei mai mulţi dintre militarii care au participat la misiunea desfăşurată în perioada 1981-1982, în Angola, au fost piloţi şi paraşutişti de la unităţile din Buzău, care au avut sarcina de a pune bazele unei şcoli de pilotaj în statul african şi să îi înveţe pe militarii angolezi să piloteze avioane.
La acea vreme, militarii români au fost trimişi în mijlocul unui război civil, iar misiunea lor a fost strict secretă, acţionând în Angola sub paravanul unei firme civile, Romconsult. Militarii români acţionau acolo în calitate de civili, fiind nevoiţi să îşi modifice uniformele şi să poarte însemne create special, total diferite de însemnele specifice Armatei Române. Comandantul celor aproximativ 150 de militari români a fost numit generalul Aurel Niculescu, la acea dată comandant al Şcolii de Aviaţie de la Boboc, ajuns în prezent la vârsta de 85 de ani.
Militarii români au întâmpinat nenumărate greutăţi cauzate atât de situaţia tensionată din Angola, cât şi de clima şi bolile tropicale. Mulţi dintre ei s-au înbolnăvit de malarie şi alte boli rare, iar maiorul Gheorghe Preda, de la unitatea de la Boboc, şi-a pierdut viaţa în urma unui accident aviatic în timp ce instruia un viitor pilot angolez.
Despre pericolele şi aventurile trăite în Angola, în timpul misiunii Sirius, ne-a vorbit pe larg într-un amplu interviu acordat în urmă cu un an, colonelul în rezervă Valentin Dobrilă, trimis să îi înveţe pe piloţii angolezi să sară cu paraşuta. La acel moment, colonelul în rezervă Valentin Dobrilă şi-a trec