Directori din BRD le-au dat credite de zeci de milioane de euro unor firme cu afaceri de maximum 4 milioane de euro şi care din 2009 încoace nici nu mai au bilanţuri depuse la Ministerul Finanţelor.
Bancherii implicaţi în cel mai mare scandal al creditării din ultimii ani, o anchetă a procurorilor care are în vedere credite acordate fraudulos de 85 de milioane de euro, au încasat şi "bonificaţii pentru că au creat impresia unei activităţi legale prodigioase prin menţinerea creditării la un nivel ridicat", după cum arată referatul întocmit de procurori în al doilea caz de fraudă bancară trimis în faţa instanţei în decurs de o lună.
Aşa se face că ieri Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Adrian Martiş (director general al BRD Grup Unirea) şi a lui Andrei Nanu (director comercial la BRD Grup Dorobanţi), în timp ce oamenii de afaceri Marius Locic şi Ioan Creştin vor fi cercetaţi în libertate.
Este primul caz când doi directori de centre bancare importante din Bucureşti au ajuns să fie după gratii, deocamdată pentru anchete. Cele două centre - Unirii şi Dorobanţi - au mai multe sucursale ale BRD-Société Générale sub coordonare.
Cazul ridică întrebări serioase pentru sistemul bancar, chiar dacă cele 85 de milioane de euro nu reprezintă decât 0,16% din totalul creditelor de 52 de miliarde de euro acordate persoanelor fizice şi juridice de către băncile din România, pentru că este pusă în discuţie o problemă "fierbinte": supraevaluarea imobilelor aduse în garanţie. Un alt mare semn de întrebare provine din faptul că, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, firmele creditate cu zeci de milioane de euro, citate în referatul procurorilor, aveau cifre de afaceri de cel mult 4 mil. euro, figurau la Ministerul Finanţelor cu 1-2 angajaţi, iar după 2009 nici n-au mai depus bilanţu