Sezonul rece la noi e timpul cel mai potrivit sa cauti bunatatile exotice pe rafturile magazinelor. Rodia e printre ele, iar acum e in perioada ei de glorie. Desi e greu sa o manuiesti si sa o cureti, merita efortul pentru ca este plina de nutrienti.
Doar semintele imbracate intr-un invelis carnos si zemos se consuma de la acest fruct, iar intr-o rodie medie vei gasi in jur de cateva sute de seminte. Efortul depus pentru scoaterea lor la lumina va fi recompensat cu un bol plin de seminte suculente pe care le poti adauga in salate, deserturi, sosuri sau alte retete care iti plac.
Rodia este un fruct cu putine calorii, multe fibre, vitamine si antioxidanti care previn aparitia mai multor boli. O singura rodie pe zi asigura 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C pentru adulti, este bogata in acid folic, vitaminele A si E si are de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu. Desi este un fruct cultivat de mii de ani, abia recent oamenii de stiinta i-au studiat puterile si efectele benefice asupra sanatatii.
Rodia protejeaza inima, arata un studiu israelian publicat in 2004 in revista "Clinical Nutrition". In plus, aceeasi cercetare sublinia ca rodiile nu numai ca previn aparitia bolilor cardiovasculare, dar ar putea chiar remedia arteroscleroza. Rodiile previn si trateaza diferite tipuri de cancer (de san, plamani, piele si prostata). Rodiile sunt indicate diabeticilor pentru ca reduc nivelul glicemiei in sange si sunt recomandate pentru ca protejeaza pielea de efectele daunatoare ale razelor ultraviolete.
Integral pe foodstory.ro
Foto: fitnessinfo.ro Tag-uri: rodie, fruct, sanatate
Sezonul rece la noi e timpul cel mai potrivit sa cauti bunatatile exotice pe rafturile magazinelor. Rodia e printre ele, iar acum e in perioada ei de glorie. Desi e greu sa o manuiesti si sa o cureti, merita efortul pentru ca este plina d