Liderii politici japonezi au cunoscut judecata poporului duminică, deşi unii dintre ei s-ar putea să fie judecaţi şi în modul tradiţional - în instanţă.
Premierul Yoshihiko Noda din partea Parditului Democrat al Japoniei (DPJ) a dizolvat parlamentul ţării, Dieta, pe 16 noiembrie, după o serie de scandaluri care au coborât partidul în sondaje la un minim istoric. Picătura care a umplut paharul a fost dezvăluirea unui săptămânal japonez cum că ministrul Justiţiei, Keishu Tanaka, are legături cu yakuza, grupurile de crimă organizată ale Japoniei. Tanaka şi-a dat demisia, invocând în mod ostentativ problemele de sănătate.
Ironia că sistemul de justiţie era condus de un prieten al crimei organizate a fost dublată şi de faptul că DPJ a venit la putere în 2009 cu marea promisiune a unui "guvern curat". Japonezii au taxat duminică acest lucru, la alegerile pentru Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a Dietei), unde DPJ a suferit a doua cea mai dură înfrângere din istorie.
A revenit la putere Partidul Democrat Liberal (LDP), care a condus aproape fără întrerupere Japonia din anii '50 până în 2009, şi care a fost acuzat în numeroase rânduri că ar avea legături cu lumea interlopă. LDP a câştigat 294 din cele 480 de locuri, iar o colaborare cu Partidul Justiţiei (NKP - New Komeito Party) ar oferi coaliţiei de guvernare o majoritate absolută în Camera Reprezentanţilor şi posibilitatea de a trece peste deciziile Camerei Consilierilor.
Jake Adelstein a scris pentru ForeignPolicy.com despre cum lumea murdară a Japoniei a devenit sponsor principal al partidului care trebuia să cureţe clasa politică a ţării, vorbind şi de rolul unic pe care yakuza îl joacă în politica niponă.
Yakuza, corespondentul japonez al Mafiei, îşi are originea printre pariorii şi vânzătorii ambulanţi din perioada Edo (din secolele 17-19) şi s-a dezvo