Primul lucru pe care preşedintele Traian Băsescu l-a cerut parlamentarilor ca "prioritate zero", imediat după validarea guvernului, este votul pentru încuviinţarea arestării PSD-istului Ion Stan până pe 11 ianuarie, în perspectiva revenirii experţilor Comisiei Europene la începutul anului pentru raportul suplimentar MCV.
La consultările pentru desemnarea premierului, şeful statului a invocat "restanţele parlamentare" care pun România în situaţia "de risc" pentru ca subiectul aderării la spaţiul Schengen să fie amânat din nou, în luna martie. Pe lista "restanţelor parlamentare", Traian Băsescu a inclus, în discursurile din timpul campaniei electorale atât cazul Ion Stan, cât şi situaţiile miniştrilor Laszlo Borbely şi Victor Paul Dobre pentru care parlamentarii au respins începerea urmăririi penale.
"Consiliul European a cerut JAI ca în martie să analizeze intrarea României şi a Bulgariei în Schengen. Dar avem o problemă, în ianuarie vom avea o nouă vizită a Comisie Europene. În modul cel mai sincer mă îngrijorează că avem nişte restanţe parlamentare. Şi le ştiţi foarte bine. S-ar putea din nou să avem problema de acum doi ani când aveam în raport menţiuni că parlamentul se opune anchetării unor politicieni", a spus preşedintele, anunţând că experţii Comisiei vor ajunge la Bucureşti pe 11-12 ianuarie.
Preşedintele a invocat, în plus, opoziţia Olandei şi Germaniei faţă de intrarea în Schengen cu argumentul restanţelor din justiţie ale României. "N-aş vrea să dăm ocazia unor ţări care tot timpul ne-au suspectat de lipsă de apetit a politicienilor pentru libertatea justiţiei să spună în martie că avem o problemă cu România. Să nu punem din nou sub riscul unei amânări decizia de intrare a României în Schengen", a cerut preşedintele.
Primul lucru pe care preşedintele Traian Băsescu l-a cerut parlamentarilor ca "prioritate zero", imediat după v