Nivelul taxelor şi impozitelor locale ar putea scădea cu patru procente sau ar putea creşte cu 36 la sută, în anul 2013. Guvernul României a adoptat o ordonanţă în care se comunică rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale.
Prefectul Cosmin Pribac spune că nu se pune problema ca Guvernul să crească aceste taxe locale, ci doar dă posibilitatea consiliilor locale să indexeze această valoare cu cea a inflaţiei din ultimii trei ani. „Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu creşte nicio taxă locală ci dă doar posibilitatea primăriilor, conform Codului Fiscal, de a aproba actualizarea taxelor locale cu inflaţia. Această actualizare se poate face o dată la trei ani. Inflaţia din anul 2012 până astăzi a fost de 16,05%. Creşterea sau scăderea taxelor locale este, în mod logic, atributul consiliilor locale. Legea nu le obligă să crească taxele, dar le dă posibilitatea să o facă dacă există voinţă politică în acest sens”, ne-a declarat Cosmin Pribac, prefectul judeţului Arad.
Contactaţi telefonic, primarii din judeţul Arad spun că deciziile vor fi luate în cadrul consiliilor locale, dar că o creştere ar fi puţin probabilă, sau una nesemnificativă. Primarul oraşu-lui Chişineu-Criş, Gheorghe Burdan, spune că nu se pune problema niciunei creşteri în oraşul pe care îl conduce. „Noi am adoptat nivelul taxelor locale. De vreo trei sau patru ani acestea nu au crescut la nivelul oraşului Chişineu-Criş. Nici pentru anul 2013 nu avem de gând să facem acest lucru. Într-adevăr, Guvernul a stabilit un cuantum, un nivel însă acest lucru nu ne obligă să mărim aceste taxe. Este atributul exclusiv al consiliilor locale, iar în ceea ce ne priveşte nu vom majora cu niciun leu. Să nu credeţi că ne dau banii afară din casă, însă trebuie ţinut cont de faptul că oamenii nu îşi permit să p