La cinci ani de când ambulanţele pentru consultul la domiciliu (ACD-uri) au intrat în posesia Serviciului Judeţean de Ambulanţă s-a gândit, în sfârşit, o modalitate pentru a fi exploatate, medicii de familie şi centrele de permanenţă putând intra în posesia lor.
Opt maşini destinate medicilor care fac la domiciliul pacienţilor consultaţii aproape zac în parcările Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt, din 2007, de când au fost repartizate de Ministerul Sănătăţii în judeţ. După atâţia ani li se găseşte, în sfârşit, o destinaţie, medicii de familie putând intra în posesia lor, printr-un protocol semnat cu SJA.
Maşinile au fost repartizate iniţial spre a veni în ajutorul medicilor care fac gărzi în centrele de permanenţă. În judeţ au rămas însă, din opt, doar trei astfel de centre, la Osica de Sus, Dobroteasa şi Brastavăţu, sprijinite de admnistraţiile locale, care nu-şi permit să susţină financiar şi postul de şofer şi cheltuielile de exploatare ale maşinii. Pe de altă parte, medicii SJA nu le prea pot folosi pentru că pacienţii care fac apel prin 112 nu se mulţumesc doar cu consultul, medicaţia de urgenţă şi, eventual, reţeta, dacă sunt consultaţi în week-end, ci vor neapărat la spital.
„Noi am încercat să le mai mişcăm puţin, pe cele din Slatina le-am mai folosit, însă aceste maşini nu pot fi folosite pentru transportul pacienţilor, or dacă nu ajungi cu bolnavul la spital, doar ce ai plecat şi a apelat din nou 112 pentru ambulanţă. Cam 25% dintre cei la care ajungem ar putea să se trateze acasă, însă refuză să ne semneze fişa”, declară directorul medical al Ambulanţei, medicul Mădălina Deloreanu.
Slatina scapă de ACD-uri
Cele două ACD-uri parcate la Slatina, chiar în faţa sediului instituţiei, vor fi primele repartizate. Le doresc primarul din Osica de Sus, pentru centrul de permanenţă din localitate, şi un m