Rezultatele alegerilor de acum o săptămână au transformat USL într-o formaţiune periculoasă pentru democraţie prin scorul foarte mare pe care l-a obţinut, peste 67%. „Vina” nu le aparţine numai lor, ci şi celorlalţi competitori electorali, care au obţinut nişte scoruri derizorii. Chiar şi fără ajutorul UDMR şi al minorităţilor naţionale, care de regulă votează cu puterea, USL are majoritatea absolută, ceea ce nu e bine deloc. Cu această majoritate, liderii USL ar putea să facă tot ce le taie capul în Parlament, la fel cum face Viktor Orban în Ungaria. Să modifice legile organice, să scrie cum vrea Constituţia, absolut orice în beneficiu propriu, şi nimeni nu se va putea opune.
Singura slăbiciune a noii puteri este că USL este formată din patru partide, care sunt destul de eterogene şi care oricând pot să facă pasul în dreapta sau în stânga şi să reechilibreze raportul de forţe în Parlament. Fragilitatea acestui mamut politic a fost pusă în evidenţă de scandalul recent creat de anunţul lui Victor Ponta privind negocierile cu UDMR pentru o eventualitate cooptare la guvernare, dar şi de discuţiile privind împărţirea funcţiilor, care au intrat în impas din cauza pretenţiilor celor două mari formaţiuni componente, PSD şi PNL. Probabil că acum vor trece peste aceste inconveniente, dar ce se va întâmpla oare în viitor?
E greu de prezis. Oricum, pericolul unui stat totalitar ne pândeşte şi ar fi păcat să ajungem la concluzia că am schimbat o orânduire verde-portocalie pe una tricoloră cu aceleaşi apucături. De aici şi sentimentul de frică pe care l-am resimţit după anunţarea rezultatelor finale.
Activitatea parlamentară nu a început şi rămâne de văzut cum vor lucra noii aleşi, dacă vor activa doar în interesul lor şi al partidului lor sau se vor gândi şi la cei care şi-au pus mari speranţe în ei.
Rezultatele alegerilor de acum o săptămână au transf