De sărbători, ne grăbim să punem pe masă de toate, fără a lua în calcul cum ne afectează sănătatea multitudinea de feluri de mâncare sau ingredientele conţinute de acestea. Ce alimente sunt interzise şi ce excepţii sunt permise?
Nutriţioniştii spun că de sărbători este permis să mâncăm ceva mai mult decât de obicei, dar ne recomandă să nu consumăm un singur fel în exces, ci să gustăm câte puţin din fiecare fel. Mai ales dacă s-a respectat perioada de post.
„Pentru cei care au ţinut post, reluarea alimentaţiei obişnuite trebuie făcută ponderat. Nu trebuie să ne reprimăm de la nimic din ceea ce ne face plăcere, dar nu trebuie nici să aruncăm în noi ca într-un sac. Ar fi bine ca în momentul în care ne aşezăm la masa de Crăciun să fim foarte odihniţi. Atmosfera să fie foarte relaxantă, fără zgomote, muzica să nu fie la 80 – 90 de decibeli”, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie şi director al Institutului de Cercetări Alimentare pentru jurnalul.ro.
„O sărbătoare de petrecut în familie, nu în jurul mesei”
Mai mult, specialiştii în nutriţie spun că cel mai bine este să ne bucurăm de timpul petrecut alături de cei dragi mai mult decât de mâncarea tradiţională de Crăciun.
„Mănânc sarmale, cozonac, tochitură, friptură. Deci mănânc absolut tot. Sunt de acord să ne răsfăţăm cu mâncare, dar haideţi să nu o facem chiar foarte lată! Aşadar, pot să existe toate felurile de mâncare tradiţională, cu condiţia să nu fie toate la o masă. În fond, Crăciunul este o sărbătoare de petrecut în familie, nu în jurul mesei”, e de părere medicul Mihaela Bilic, potrivit elle.ro.
Cât despre felurile de mâncare care nu afectează foarte mult silueta şi sănătatea, doctorul crede că meniul de Crăciun trebuie să conţină neapărat mâncăruri precum piftia şi salata de boeuf.
„Chiar dacă e fă