UDMR să nu fie cooptată la guvernare, dar să ofere un sprijin parlamentar USL-ului. Un scenariu de acest gen ar fi agreat de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. El spune la RFI că trebuie împăcate ambele tabere din Uniunea Social Liberală: şi cea care susţine cooptarea UDMR-ului şi cea care se opune.
Ion Iliescu apreciază că "faţă de resentimentele existente se poate găsi o soluţie comună, care să dea satisfacţii tuturor. Să nu intre la guvernare UDMR-ul, dar să existe un dialog parlamentar, conlucrare la toate nivelurile, cum s-a promovat de-a lungul anilor, pentru că UDMR e totuşi un factor de echilibru necesar. Altminteri, dăm curs forţelor extremiste din rândul populaţiei maghiare şi nu e bine".
Ion Iliescu susţine că a fost "pentru deschidere totdeauna. UDMR-ul a jucat totuşi şi un rol de echilibru în faţa altor tendinţe mai periculoase, mai extremiste. Sigur că UDMR-ul a dat şi multe insatisfacţii în ultima vreme şi la referendum şi aşa mai departe, deci sunt motive de resentiment. S-ar putea găsi o formulă, fără să intre la guvernare, să existe o conlucrare activă şi în plan parlamentar şi în dialog cu Guvernul şi în plan teritorial. Deci se pot găsi formule care să asigure totuşi o prezenţă activă pozitivă a UDMR-ului în viaţa noastră politică".
Conducerea PNL a decis că nu doreşte ca UDMR să participe la guvernare, a anunţat luni vicepreşedintele PNL, Daniel Chiţoiu, care a spus că hotărârea a fost luată în urmă cu două zile. "E o poziţie a PNL că nu dorim ca UDMR să facă parte. (...) Din punct de vedere al PNL, s-a luat o decizie în BPC încă de acum două zile, că nu dorim ca UDMR să participe la guvernare", a declarat Daniel Chiţoiu.
Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că subiectul intrării UDMR la guvernare este unul "foarte fierbinte". El spune că joi şi vineri au fost primite la sediul PSD zeci