Circ de la o licitaţie CNAS de 30 de milioane de euro pentru “dosarul electronic de sănătate”.
România este pe cale să piardă fonduri europene nerambursabile în valoare de 130,9 milioane de lei din cauza unei licitaţii de cascadorii râsului, în care statul a ales o oferta mai scumpă, iar la final ar putea pierde tot.
Este vorba de “dosarul electronic de sănătate”, denumire pompoasă sub care se ascunde monitorizarea şi digitalizarea stării de sănătate a fiecărui român pe parcursul întregii vieţi. Mai exact, atunci când te duci la spital, fiecare doctor va accesa istoricul fiecăruia, ce afecţiuni a suferit, ce operaţii a făcut, alergii, teste de laborator sau ce medicamente a luat. Lucru de ajutor pentru diagnosticare şi tratare.
Ei bine, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a realizat întâi de toate un simulacru de licitaţie, care a fost anulată în luna septembrie 2011 de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) pentru “abateri grave de la prevederile legislative”.
Ca urmare, CNAS a reluat licitaţia, iar un anunţ a fost publicat în sistemul electronic de achiziţii publice în data de 11 noiembrie 2011. Depunerea ofertelor a avut loc în data de 8 mai 2012, dată la care s-au prezentat firmele Teamnet, HP, ASSECO, UTI, IBM şi Romsys. Aici oferta IBM este descalificată din cauză că nu a conţinut garanţia de participare în original, aşa cum cere legislaţia. În urma deschiderii ofertelor, au rămas în competiţie pentru atribuirea contractului HP care oferise circa 12,5 milioane de euro, Romsys 14,8 milioane euro, Teamnet 16,5 milioane de euro, UTI 18,5 milioane euro şi ASSECO 22,5 milioane euro. Aceasta din urmă este descalificată în următoarea etapă pe motiv că nu a răspuns la clarificările solicitate de CNAS.
Din “perlele” statului
În data de 12 octombrie 2012 Casa de Sănătate d