În urmă cu mai bine de un an, Biblioteca Județeană „Christian Tell” a obținut finanțarea pentru un proiect intitulat „Poveștile orașului”, proiect în care au fost implicați pensionari din municipiu. Proiectul și-a atins scopul, iar vârstnicii au învățat să „lucreze” cu internetul.
Blogul „Poveștile orașului” a fost creat anul trecut și este locul unde tinerii pot vedea imagini inedite din Târgu-Jiu, de acum cinci decenii sau chiar din perioada interbelică. Blogul a fost gândit ca o formă de cunoaștere a istoriei orașului în care trăim. „Scopul proiectului finanțat de Irex a fost de a crește capacitatea persoanelor vârstnice de a accesa și de a utiliza și apoi de a crea resurse digitale. De asemenea, s-a dorit implicarea lor în procesul de conservare a memoriei comunității. Aproximativ 60 de persoane vârstnice din Târgu-Jiu au învățat să acceseze și să utilizeze internetul, au învățat cum să vorbească cu rudele plecate în străinătate, copiii pe care îi văd rar și așa mai departe. Blogul a avut succes, iar bunicii s-au implicat activ în realizarea lui”, a spus Olimpia Bratu, directoarea Bibliotecii Județene Gorj. Grupul de bloggeri este format din Balica Vasile, Bălan Ion, Bâzu Nicolae, Giorgi Constantin, Mărtoiu Mihail, Mihai Constantin, Pîrvoaica Margareta, Popescu Ilie, Rămescu Vasile, Stăncioi Ion şi Suciu Petru.
Cursuri de IT pentru pensionari
Anul acesta, zeci de bunici din municipiul Târgu-Jiu (și nu numai) au participat la cursurile de inițiere în tainele computerului și ale internetului, cursuri gratuite, organizate de Biblioteca Județeană Gorj. Iniţiativa a început la Biblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu şi s-a răspândit cu succes în mai multe localităţi gorjene, printre care şi oraşul Rovinari. Mai mult, în mai toate comunele judeţului Gorj, acolo unde există şi secţii externe şi biblionet, gorjenii au putut accesa ap