Cu popularitatea în scădere accelerată după ce a dezamăgit sindicatele în războiul cu producătorul indian de oţel ArcelorMittal, preşedintele Franţei socialistul François Hollande trâmbiţează victoria Europei în faţa crizei datoriilor, o Europă pe care a promis că o va readuce pe drumul creşterii economice de pe calea austerităţii germane. Însă, din poziţia de cel mai puternic politician european, cancelarul german Angela Merkel taie optimismul din rădăcini şi, punând pe masă imaginea unei zone euro în care recesiunea se adânceşte, iar şomajul depăşeşte record după record, avertizează că actuala criză ar putea dura încă mulţi ani şi calea spre reformă trebuie să continue.
Cine se înşală? În marile lupte de obicei dreptatea este de partea învingătorului, dar în această bătălie şi Franţa şi Germania, cele mai mari economii europene, resimt loviturile crizei. Pentru moment marele pierzător este întreaga Europă, a cărei principală sursă de creştere economică este zona euro.
"Povara politică a procesului de transformare se va simţi şi anul viitor, şi poate şi mai departe în viitor. S-au făcut multe, dar avem în continuare vremuri dificile în faţă peste care nu putem trece cu un singur pas. Aşa că nu putem renunţa la entuziasmul de a reforma", a declarat Merkel după summitul european de la sfârşitul săptămânii trecute.
Comentariile ei vin ca răspuns la optimismul pe care mai mulţi lideri europeni, printre care Hollande, încearcă să-l afişeze declarând victoria în lupta cu criza datoriilor din zona euro, scrie The Wall Street Journal. Merkel a avertizat că va mai dura mulţi ani pentru ca reformele de pe piaţa muncii să stimuleze angajările, iar anul viitor sunt necesare noi reduceri de cheltuieli pentru a se menţine integritatea zonei euro.
Cei slabi sunt mai optimişti
Mai lent decât sperau pieţele şi analiştii, liderii europeni a