SUA, Canada si Marea Britanie au refuzat semnarea unui tratat international de telecomunicatii. Cele trei tari au obiectat privind propunerea ca toate tarile sa aiba drepturi egale privind guvernarea asupra Internetului, scrie BBC.co.uk.
In ultimele doua saptamani, unele state din lume, incluzand cateva dintre cele mai oprimate, au luptat impotriva “fortelor Internetului” pe plan mondial intr-un efort de a le convinge sa modifice un tratat multilateral de telecomunicatii. Daca actiunea ar fi reusit ar fi putut schimba insasi natura Internetului si sa altereze modalitatile in care este guvernat.
Joi noaptea aceste eforturi au fost zadarnicite, un bloc de tari condus de SUA refuzand sa semneze noua forma a tratatului, ONU suferind o umilitoare infrangere.
Decizia celor trei state marcheaza un punct de rascruce privind Uniunea Internationala a Telecomunicatiilor (UIT) care considera initial ca se va ajunge usor la un consens.
“Ne pare extrem de rau sa anuntam, cu profund regret, ca SUA nu poate semna intelegerea in forma curenta”, a spus Terry Kramer, ambasador SUA la World Conference on International Telecommunications. “Internetul a oferit lumii imbunatatiri economice si sociale de neimaginat”.
Negociatori din Danemarca, Italia, Cehia, Suedia, Grecia, Portugalia, Finlanda, Cile, Olanda, Noua Zeelanda, Costa Rica si Kenya au spus ca vor trebui sa consulte guvernele proprii despre cum sa procedeze si ca nu vor putea semna inca tratatul, asa cum se previziona, astazi, vineri.
ONU spune ca documentul propus ar putea ajuta natiunile sa isi coordoneze eforturile impotriva spam-ului si sa largeasca accesul la Web. Citeste si:Zile "de foc" pentru Internet: incepe conferinta care decide soarta si viitorul online-uluiMai controversat decat ACTA: Vezi ce presupune tratatul care ne poate AMENINTA si mai mult libertatea pe internetBas