Anul agricol 2012 a fost puternic afectat de secetă. Despre situaţia la zi precum şi despre perspectiva agricolă a anului 2013 ne-a vorbit Liviu Timar, directorul Direcţiei Agricole pentru Dezvoltare Rurală Mureş.
Reporter: Cum a fost anul agricol 2012 pentru judeţul Mureş?
Liviu Timar: A fost unul destul de dificil având în vedere seceta prelungită, începând cu luna iulie, apoi august şi spetembrie. Cu toate acestea, la culturile de cereale, care au fost însămânţate în toamna lui 2011, orz, grâu, triticale, orzoaică de primăvară şi ovăz, am obţinut producţii acceptabile la nivelul judeţului. La orz, 2804 kg/ha, la grâu 2845 de kg/ha, la triticale 2899 kg/ha, la orzoaică de primăvară 2610 kg/ha, şi 2144 kg/ha la ovăz. În ce priveşte producţiile la culturile care au fost recoltate în toamnă, ele au fost afectate mai puternic de secetă, în special cultura de porumb boabe, floarea soarelui şi soia, unde producţiile,comparativ cu alţi ani, au fost mai mici, 1550 de kg/ha la floarea soarelui, 2610 kg/ha la porumb boabe, care reprezinză jumate din producţia obţinută în 2011.
Rep.: Care este situaţia pregătirilor pentru producţia anului viitor?
L.T.: Un aspect pozitiv pe care nu l-am întâlnit de foarte mult timp a fost toamna acestui an, una foarte bună care a permis începând cu a doua parte a lunii spetembrie săarăm, să pregătim terenul. Culturile care au fost semănate în această perioadă au avut loc în condiţii foarte bune. În acest sens, noi am reuşit să ne realizăm programul stabilit, să însămânţăm cele 2316 ha de triticale, 1877 de orz, 25791 de grâu, 1314 ha de rapiţă. Practic am reuşit să însămânţăm o suprafaţă totală de 31818 ha. Ce este foarte important este că aceste culture, la intrarea în iarnă, au fost răsărite şi arătau foarte bine, fapt ce promite pentru anul 2013 producţii bune în condiţiile în care vom avea o iarnă normală. Până la aceas