Premierul desemnat, Victor Ponta, a explicat, luni, că decizia de a nu coopta UDMR la guvernare este una politică, el arătând că societatea şi o parte importantă din mass-media românească nu sunt încă pregătite pentru ceea ce el a considerat că trebuie să fie un proiect de reunificare.
Ponta a precizat că a susţinut ideea cooptării UDMR la guvernare şi în cadrul discuţiilor de luni privind formarea Guvernului.
Întrebat ce s-a întâmplat de nu s-a ajuns la cooptarea UDMR, Ponta a spus: "Este o decizie politică şi este foarte clar că societatea românească şi o parte importantă din mass-media românească încă nu este pregătită pentru ceea ce eu am considerat că trebuie să fie un proiect de reunificare a societăţii româneşti".
"Mă voi bate în continuare pentru acest proiect (de reunificare, n.r.) şi încet-încet îl vom face", a spus Ponta.
La rândul său, preşedintele PNL Crin Antonescu a precizat că decizia PNL de a se poziţiona împotriva intrării UDMR la guvernare a fost una politică.
"Sunt întru totul de acord, sunt solidar cu poziţia premierului în ceea ce priveşte dialogul cu UDMR, ca reprezentant legitim al comunităţii maghiare, precum şi cu reprezentanţii celorlalte minorităţi. Este vorba de o formaţiune politică pe care o respect, cu specialişti, cu oameni politici şi cu experienţă şi cu o valoare de netăgăduit. Deci faptul că PNL s-a pronunţat foarte ferm împotriva participării UDMR la guvernare nu e decât politic, în sensul că alegerile au fost câştigate de USL şi facem un Guvern monocolor, USL", a spus Antonescu.
El a arătat că decizia PNL referitoare la intrarea UDMR la guvernare nu înseamnă că PNL nu doreşte un dialog privilegiat sau o comunicare pe toate palierele cu cei din UDMR, chiar dacă UDMR este în afara guvernării sau în opoziţie.
Premierul Ponta a anunţat, luni, că decizia finală este ca UDMR să nu facă pa