Copilotul de raliuri Victor Ponta, desemnat de comandantul de nava Traian Basescu sa preia volanul guvernarii, are in fata un traseu dificil. "Campionatul 2013" anunta o serie de "probe speciale". Premierul trebuie sa ne arate ca dincolo de discursuri, stie sa conduca Romania spre linia de finish – iesirea din criza. Vezi 10 dintre cele mai importante masuri care ar putea duce la bun sfarsit "cursa economica".
1. In primul rand, noul premier va avea de indeplinit toate angajamentele restante ale cabinetelor precedente. Il asteapta negocieri dure cu Fondul Monetar International (FMI), in conditiile in care guvernul anterior nu si-a respectat decat in mica masura angajamentele luate anterior, de la privatizarea companiilor de stat la reforma din sistemul sanitar.
2. Tot la capitolul relatiei cu FMI, Ponta va trebui sa negocieze si noul acord de tip preventiv. Pentru a se putea ajunge la masa discutiilor, va trebui sa isi asume un calendar ferm pentru rezolvarea masurilor stabilite mai sus.
3. Noul premier va mai trebui sa bifeze un alt punct important de pe foaia de parcurs a relatiei cu Fondul. Dincolo de privatizari, reforme institutionale si negocierile pentru noul acord, va trebui sa convinga delegatia FMI sa accepte masurile de stimulare economica – reducerea TVA la alimente, scaderea CAS-urilor, stimularea mediului de afaceri prin oferirea de garantii de stat etc. O misiune imposibila, spun analistii, in conditiile in care FMI ar putea cere, dimpotriva, cresterea taxelor – TVA de 25% si cota unica de 17-18%.
4. De asemenea, Ponta va trebui sa rezolve o problema esentiala pentru economia romaneasca – absorbtia fondurilor europene. In conditiile in care interesul investitorilor straini a scazut, iar bancile si-au inchis liniile de finantare, banii europeni sunt singurii care pot misca ceva in economie. Daca va reusi sa e