Presedintele Traian Basescu l-a desemnat, luni, 17 decembrie, pe Victor Ponta la functia de premier desi a sugerat mereu in campanie ca nu o va face. Era, totusi, perfect constient ca nu va avea incotro in fata unei majoritati clare obtinute de USL dupa alegerile din 9 decembrie. Multi l-au crezut atunci pe cuvant. La un scor mai mic, presedintele mai avea spatii de manevra si, poate, un plan B. Asa, rolul sau s-a incheiat repede, insa ar fi o graba sa fie declarat invins. Sigur ca presedintele iese prost. Leul de la Cotroceni care ragea fioros inainte de alegeri sfarseste prin a scoate un mieunat penibil, exact ca pisicul de care radea mai deunazi. Acum, a venit randul pisicului sa faca pe leul.
Victor Ponta are la dispozitie zece zile pentru a forma noul guvern si cateva variante mari si late: cu UDMR dar fara liberali; fara UDMR dar cu liberalii; si cu UDMR, si cu liberalii. In realitate, marea optiune de ordin pragmatic este: cu sau fara liberali la guverare?
Argumente in favoarea eliminarii PNL din viitorul Guvern:
PSD formeaza viitorul Guvern aruncand ceva firimituri UDMR, cu sustinere parlamentara de la PPDD, parte din PNL si eventual PDL (tacita), ceea ce-i ofera posibilitatea sa pastreze aproape intreaga putere pentru sine. Asta se traduce in mii de functii la nivel local, contracte, acces la resurse care ar indestula baronii PSD.Victor Ponta isi consolideaza puterea interna, aducand PSD in situatia in care l-a lasat Adrian Nastase in urma cu opt ani: guvernand aproape singur. PSD se legitimeaza in fata occidentului, eliminand de la putere un partid si niste lideri (Crin Antonescu, Dan Voiculescu) virulent anti-UE si anti-americani. (Presedintele Comisiei Europene, Jose Durao Barroso i-a felicitat pe Victor Ponta si PSD, nu USL-ul). Limitandu-se la o guvernare cu UDMR, Ponta calmeaza Bruxelles-ul, speriat ca Romania risca sa calce