Meșterul sticlar Szalma Zsolt a prezentat la Sfântu Gheorghe arta de a confecţiona manual globuri pentru pomul de Crăciun.
Din ce în ce mai multe persoane renunță la chinezării când vine vorba de împodobirea bradului de Crăciun. Pentru ei oferte există din plin, fie că vorbim de ornamente din materiale textile, paie sau globuri din sticlă confecționate manual. La sfârșitul săptămânii un meșter al sticlăriei din Cluj-Napoca, Szalma Zsolt, a ținut ateliere de confecționare a globurilor de sticlă, ocazie cu care i-a introdus pe cei interesați – copii și adulți deopotrivă – în tainele focului și ale sticlei. Am stat de vorbă cu el despre această meserie și pasiune mai puțin obișnuită.
– Zsolt, ești din Cluj. Cum ai ajuns aici pentru a-i învăța pe oameni să confecționeze globuri?
– Îmi face deosebită plăcere să vin la Sfântu Gheorghe, în județul Covasna, în general. Anul acesta am ținut câteva ateliere aici, precum și la Târgu Secuiesc, pentru copii și pentru adulți, în care le-am arătat că a confecționa un glob de sticlă unicat și numai al tău nu este foarte greu. Am observat că oamenii de aici sunt foarte deschiși la așa ceva, cred că lumea s-a cam săturat de produsele chinezești și mai bine dau un ban pentru a avea globuri unicat. La aceste ateliere eu doar i-am ajutat, globurile au fost pictate de fiecare participant după bunul plac. Scopul meu este acela de a-i conștientiza pe oameni că se pot face globuri și alte decorațiuni și manual, iar lumea handmade este cu totul alta decât produsele fabricate în serie.
– Să ne întoarcem puțin în timp. De unde vine pasiunea ta pentru sticlărie? Ai urmat studii de specialitate? Există așa ceva în România?
– Îmi amintesc vag de primul meu contact cu sticla și focul. Se întâmpla pe când aveam doar 4 ani. Jucându-mă afară, am găsit un ciob de sticlă și am decis să îl topesc. M-am dus la mama și i-am zi