Trei zile si trei nopti au asteptat cincizeci de "baieti de baieti" in fata unui magazin, ca sa-si cumpere niste incaltari de sport in editie limitata. Douazeci de mii de oameni s-au napustit pe usile unui magazin nou deschis din Karlsruhe, cu preturi ceva mai mici. Doua sute de mii de cumparatori au trecut pragul celui mai mare mall german, in ziua inaugurarii decoratiei de Craciun. Shoppingul a devenit un mod de viata, prin ce cumperi te incadrezi intr-un anumit nivel social. E normal? Poate ca da. E aproape patologic? Cu siguranta ca da, atunci cand te indatorezi in asa hal pentru cumparaturi cu si fara rost, ca nu mai stii pe unde sa scoti camasa.
230 de euro cheltuiesc nemtii, in medie, pentru cumparaturile de Craciun. Nemtii e un fel de a zice, caci cateva milioane de cumparatori din Germania sunt straini. Si 230 de euro e un fel de-a zice, caci unii au un buget de Sarbatori de cateva zeci de euro, sau chiar mai mic. Altii scot cu nonsalanta cateva sute, cateva mii sau chiar zeci de mii de euro din buzunar, pentru cadoul adecvat.
30% din vanzarile anuale ale magazinelor provin din oferta de Christmas, de X-mas, sau cum a mai fost el botezat. Iar pentru a atrage in magazine cat mai multi cumparatori, niciun marketing nu e prea scump. Insa nu neaparat scumpa, ci eficace trebuie sa fie publicitatea unui produs, De aceea, formele prin care se capteaza atentia si se trezesc in potentialul cumparator dorinte irezistibile, devin din ce in ce mai agresive, din ce in ce mai interesante.
Blugi la kil Foto: Hotnews Ce i-a facut pe cei cincizeci de tineri, din primul exemplu, sa stea in frig, sa manance din punga si sa doarma pe saltele vreme de trei nopti si trei zile, in asteptarea unui pantof de sport care nu stiau cum arata, nu stiau daca va ajunge pentru toti, era si foarte scump? E vorba de "pantoful-cult", zice unul dintre ei. "