„Tata, dacă mă împuşcă un om rău la şcoală, să ştii că eu am avut o viaţă fericită.” Sunt cuvintele unui băieţel în vârstă de şapte ani şi jumătate, spuse în urmă cu câteva luni, când învăţa într-o unitate de învăţământ din Statele Unite. Acum are opt ani şi este elev în clasa a II-a într-o şcoală din Bucureşti, după doi ani în structura americană.
„Sistemul şcolar de acolo ne-a oferit, cel puţin în privinţa ciclului primar, numai experienţe pozitive. Cu toate acestea, ceva l-a făcut pe băieţelul nostru să ne spună, în câteva rânduri, pe când abia împlinise şase ani, că ştie că oricând e posibil să fie împuşcat”, ne-a răspuns Alexandru Brăduţ Ulmanu pe blogul său de pe adevarul.ro.
Tragedia din Newtown împarte părinţii români care au copii în şcoli americane în două tabere: unii spun că incidentul este unul izolat şi nu trebuie să se creeze panică, iar alţii cer consolidarea măsurilor de securitate din şcoli.
„Aş vrea un gardian la intrarea în şcoală, acum nu există”
Părinţii români care au copii în şcoli americane vorbesc despre incident mai degrabă cu tristeţe decât cu panică. Subliniază faptul că unităţile de învăţământ sunt sigure, că aceste incidente sunt rare.
Şi mă gândesc, oare o fi sigur să-i duc la şcoală acum, sau să-i ţin acasă? S-o duc la grădiniţă s-o las acolo toată ziua, sau s-o ţin acasă?
Ioana Scott, româncă stabilită în SUA
Şcoala în care Adam Lanza, autorul atacului de vineri, a ucis 27 de persoane se află în oraşul Newtown din statul Connecticut, care se bucură de una dintre cele mai scăzute rate ale criminalităţii din SUA şi, prin urmare, este considerat printre cele mai sigure locuri în care să-ţi creşti copiii.
Există oraşe şi cartiere în SUA unde un om obişnuit nu este foarte în siguranţă, dar probabil acelaşi lucru se poate spune despre locuri