Potrivit art. 103 din Constituţie, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Premierul desemnat are la dispoziţie 10 zile să îşi alcătuiască echipa guvernamentală şi programul de guvernare.
Odată format Guvernul şi alcătuit programul, Cabinetul nou format trebuie să se prezinte în Parlament pentru a primi votul de învestitură.
Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Birourile permanente ale celor două Camere stabilesc, potrivit Regulamentului comun, data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului.
Înainte de votul de învestitură acordat de plenul reunit al celor două Camere, fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru.
Pentru ca şedinţele comisiilor de specialitate să aibă loc în mod legal, este necesară participarea majorităţii membrilor care le compun. Hotărârile comisiilor se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi. Regulamentul Senatului prevede că adoptarea de avize şi rapoarte de către comisii se poate face numai în prezenţa majorităţii membrilor.
În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru.
La şedinţa comună a celor două Camere în care urmează să se acorde votul de învestitură se dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, pent