71% din votanţii din cinci localităţi miniere din Apuseni au spus „DA” pentru minerit şi Roşia Montană. Sărăcia din Apuseni nu mai suportă încă o amânare: oamenii cer ca Guvernul să repornească mineritul în zonă, susțin edilii celor cinci localități.
Reprezentanții primăriiilor Zlatna, Bucium, Baia de Arieș, Abrud susțin că 90% din cei înscriși pe liste ar fi votat la referendumul pentru minerit dacă zona nu ar fi fost depopulată, iar zăpada nu ar fi făcut impracticabile drumurile în ziua votului. „Locuitorii şi primarii din Zlatna, Abrud, Bucium, Baia de Arieș și Roșia Montană solicită Guvernului României să susțină investițiile și să repornească mineritul în Apuseni”, susțin reprezentanții celor cinci primării prin intermediul unui comunicat de presă.
Locuitorii din cele cinci localităţi cu proiecte miniere concrete aflate în diverse faze de dezvoltare s-au pronunţat net în favoarea deschiderii mineritului în zonă la referendumul din 9 decembrie 2012. Astfel, din 9358 de votanţi, 6629 s-au exprimat cu „DA, dorim dezvoltarea mineritului în zonă şi a exploatării de la Roşia Montană”.
„În acest sens, primarii din aceste localităţi cu tradiție minieră - Zlatna, Abrud, Baia de Arieș, Roșia Montană și Bucium - în care votul pentru minerit a fost de 71% solicită Guvernului României să repornească industria minieră în Apuseni, să avizeze proiectul de la Roșia Montană, să susțină și să dezvolte mineritul la Roșia Poieni, să deschidă noi concesiuni de exploatare a zăcămintelor naturale și să atragă investitori în industria minieră din România”, se mai specifică în comunicat.
Locuitorii şi primarii acestor comunități miniere, cu proiecte miniere, solicită autorităților statului să ia în considerare voința covârşitoare a oamenilor care au votat la referendumul din 9 decembrie și să includă mineritul într-o strategie națională pentru crearea de locuri