Reuşisem preţ de câteva ore să mă sustrag activităţilor materne pentru a da o fugă la Paris, să văd şi eu (mai precis copilul din mine), bradul înălţat în faţa celei mai vizitate catedrale din Franţa şi… stupoare!
În loc de cale liberă spre Doamna noastră, traficul era interzis, în loc de „oh, beau sapin, oh beau sapin!”, o ditamai scenă şi un aşa-zis turn efemer blochează privirea turiştilor care se înghesuie să vadă splendoarea gotică din turlă până în tălpile pământului. Mais qu'est-ce que c'est ça?... se întreabă (tot) copilul din mine. Ei bine, catedrala-simbol a capitalei Franţei se pregăteşte de sărbătoare, iar la mise en scène şi programul festivităţilor sunt pe măsura reputaţiei şi a dimensiunilor. Gotice şi fastuoase, evident.
850 de ani de istorie
Şi ce istorie!... Începând cu data de 12 decembrie şi până pe 24 noiembrie 2013, celebra catedrală Notre-Dame este în sărbătoare pentru a marca nu mai puţin de opt secole şi jumătate de când a fost pusă prima piatră de temelie.
Aşadar, construcţia celui mai popular monument din Franţa a început în anul 1163, în timpul pontificatului lui Alexandru al III-lea care la insistenţele episcopului de Paris, Maurice de Sully, şi-a dat acordul pentru construcţia acestui grandios lăcaş de cult închinat Fecioarei Maria.
Două decenii mai târziu a fost sfinţit altarul, iar construcţia catedralei s-a terminat definitiv abia în 1345. În acest mod, începea şi se încheia de fapt un ciclu istoric, deoarece, pe locul unde astăzi se înalţă celebrul edificiu, odinioară romanii ridicaseră un templu dedicat lui Jupiter, urmat de o bazilică şi apoi de o biserică în stil romanic închinată Sfântului Ştefan, primul martir creştin.
Iar o astfel de istorie merită şi o aniversare pe măsură, jubileul catedralei Notre-Dame fiind ilustrat printr-o serie de evenimente şi festivităţi care se vor desfăşura pe to