L-a numit ''un mincinos notoriu'' si a declarat ca nu-l va sprijini niciodata in calitate de prim-ministru al Romaniei. Cu toate acestea, presedintele Traian Basescu l-a numit din nou pe cel mai inversunat adversar politic al sau in functia de prim-ministru, o decizie inevitabila, dupa ce alianta socialist-liberala a castigat cu o majoritate coplesitoare alegerile parlamentare din 9 decembrie, relateaza Financial Times.
Astfel, prin decizia de a-l numi din nou premier pe Victor Ponta, presedintele Basescu a reusit sa evite pericolul unei noi crize constitutionale, dar si a reinnoirii unui conflict politic intern.
Jurnalistii de la Financial Times noteaza ca Romania s-ar putea confrunta cu o noua lupta pentru putere similara cu cea din Georgia, intre premierul Bidzina Ivanishvili si presedintele in exercitiu, Mikhail Saakashvili, un prieten al domnului Basescu.
Indiferent cum se va desfasura lupta pentru putere, majoritatea covarsitoare obtinuta de alianta lui Victor Ponta reprezinta un punct de cotitura pentru Romania. Practic, rezultatul alegerilor parlamentare din 9 decembrie reprezinta un protest clar la adresa presedintelui si a masurilor de austeritate adoptate.
Desi noul premier a declarat ca nu are in vedere o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu, este probabil ca Victor Ponta sa incerce sa puna capat dusmaniei cu presedintele roman o data si pentru totdeauna. De data aceasta, calea aleasa o va reprezenta modificarea Constitutiei si reducerea puterilor presedintelui, ceea ce ar face ca Romania sa devina o republica parlamentara - similar cu ceea ce noul guvern al Georgiei incearca cu presedintele Saakashvili.
Modificarea Constitutiei Romaniei nu este neaparat un lucru rau, avand in vedere ca sistemul ''semi-prezidential'' este din ce in ce mai subred. Insa alianta aflata la guvernare a sugera