Unificarea instituțiilor de supraveghere ale piețelor financiare pare o idee bună, însă are multe șanse să fie implementată prost, din cauza grabei cu care se mișcă Guvernul.
Vă mai amintiți legea de plată a TVA la încasare? Legea menită să simplifice reglementările din domeniu și să ajute firmele mici și medii începând cu luna viitoare, când intră în vigoare. Și care se dovedește a fi mai negativă decât se dorea, complicând contabilitatea multor firme. Aceeași soartă pare să o aibă și proiectul de unificare a supravegherii sectoarelor financiare.
În același stil de heirup, guvernul Ponta a anunțat, după o discuție cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, că se pune la cale un proiect de unificare a Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Ideea de la care s-a pornit este că dimensiunea acestor piețe este prea mică pentru a justifica existența a trei organisme dedicate, iar trendul european este, oricum, de aducere a acestor instituții sub aceeași umbrelă.
O diferență mare față de exemplele din Uniunea Europeană este că la noi nu va fi integrată și supravegherea bancară, care rămâne exclusiv în sarcina Băncii Naționale. Discuția premierului cu guvernatorul BNR a fost, cel mai probabil, determinantă pentru această decizie.
Prea puțin timp
Dar chiar și la dimensiunile reduse ale piețelor autohtone, noua Autoritate de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea controla un sector cu active totale de aproximativ 40 mld. euro (doar BVB și Rasdaq adună circa 23 mld. euro, la care se adaugă fondurile mutuale și de investiții, fondurile de pensii private, asigurările de viață și activele companiilor de asigurare non-viață). Deloc puțin, dacă ne raportăm la nivelul întregului PIB, de peste 130 miliarde euro. Și s-ar presupune c