De aproape un secol, coeficientul de inteligenţă al populaţiei generale a crescut, fenomen cunoscut sub numele de efectul Flynn.
„Mai multe studii realizate în ultimii ani arată că nu există genii înnăscute. Există copii pe care îi lăsăm să fie genii şi genii pe care le «ucid» părinţii, prin comportamentul lor şi prim mediul pe care îl creează pentru copii“, ne spune medicul Ioana Vârtosu, preşedintele Asociaţiei Şcoala Mamei Junior, într-un interviu care va apărea vinerea aceasta în „Weekend Adevărul“.
Pe bună dreptate, pare să spună cercetătorul James R. Flynn, de la Universitatea din Otago, Noua Zeelandă, care, cu 28 de ani în urmă, a descoperit un fenomen căruia experţii în ştiinţe sociale încă încearcă să-i găsească o explicaţie clară: coeficientele de inteligenţă cresc constant de la începutul secolului al XX-lea.
IQ-ul creşte cu 3 puncte în 10 ani
După ce a analizat rezultatele testelor de inteligenţă ale populaţiei din peste 24 de ţări, el a observat că IQ-ul a crescut, în medie, cu 0,3 puncte pe an, deci cu 3 puncte într-un deceniu. S-au realizat studii de confirmare a rezultatelor lui Flynn timp de aproape 30 de ani şi astfel s-a dovedit că efectul Flynn chiar există.
„Spre marea mea mirare, în secolul al XXI-lea, creşterea IQ-ului continuă“, spune Flynn în noua sa carte pe aceeaşi temă „Devenim mai inteligenţi?“.
Două tipuri de inteligenţă
Testele realizate pentru a demonstra efectul Flynn nu sunt teste de cultură generală, ele măsoară mai ales capacitatea de a potrivi intuitiv nişte forme, de exemplu. Prin urmare, explicaţia nu poate fi un grad mai ridicat de educaţie, ci pur şi simplu, o perfecţionare a creierului pentru rezolvarea problemelor de la o generaţie la alta.
Potrivit specialistului, există două tipuri de inteligenţă pe care o măsoară aceste teste: inteligenţa fluidă şi cea cristalizată. Creşteri