Britanicii l-au votat pe ciclistul care a triumfat în Franţa. Americanii l-au pus pe Bolt pe locul doi. Şi se spune că noi, românii, sîntem emoţionali!
Ne plac topurile. Pentru că-i mai aplaudăm o dată pe campioni. Şi pentru iluzia de ordine pe care o dau, retrospectiv, unui întreg an. Încă nu s-au strîns toate voturile din Ancheta Gazetei, dar se conturează favoriţii publicului. Şi din aceste preferinţe, reiese că ne place aurul, aurul olimpic mai ales, ne plac atacanţii, cei care produc bucuria netă a golului, ne plac fotbaliştii spectaculoşi, din toate punctele de vedere. Ne plac antrenorii deja branduiţi. Chiar dacă nu au avut un an grozav, ne place să-i votăm, pentru că i-am mai votat şi înainte. Ne plac valorile sigure şi ne place să le confirmăm (şi să ne reconfirmăm pe noi înşine), de cîte ori avem ocazia.
Alegerile sînt subiective. Fiecare - cu topul lui personal. Dar ce mai înseamnă subiectivitate, cînd, în seara galei BBC, 1,6 milioane de britanici au pus mîna pe telefon şi au ales Personalitatea Sportivă a anului? Din zece sportivi care, cum observa “The Guardian”, ar fi luat premiul în oricare alt an, publicul Majestăţii sale l-a ales pe ciclistul Bradley Wiggins. Aur la JO de la Londra şi trofeul în Turul Franţei. Un englez care triumfă pe teritoriul francez - iată o performanţă care trece graniţele sportului. Aproape jumătate de milion de britanici, mai puţin calmi decît îi ştim, l-au ales pe Wiggins. Copleşitor omagiu. Mo Farah, cu cele două titluri olimpice la atletism, n-a prins podiumul BBC.
Pe atletul-revelaţie l-au consolat americanii. Revista “Time” l-a aşezat pe Mo pe locul 5 în topul Momentelor Olimpice de la Londra. În clasamentul alcătuit de jurnaliştii americani, Michael Phelps, cu cele 22 de medalii olimpice, se află pe primul loc. Pe doi, neconvenţionalul Usain Bolt. Phelps sau Bolt? Bolt sau Phelps? Americanul sau jam