Saptamana trecuta la Amsterdam a avut loc cea mai importanta conferinta dedicata dezvoltarii fotbalului la nivel international, The International Football Development. Singurul roman invitat la acest eveniment a fost Razvan Burleanu, presedintele Federatiei de Minifotbal din Romania, dar si al European Minifootball Federation.
Razvan Burleanu a vorbit despre dezvoltarea minifotbalului in Europa, caracteristicile acestui sport, dar si despre beneficiile practicarii minifotbalului. Astfel in numai jumatate de an de activitate federatia europeana de profil numara 24 de tari membre si peste 600.000 de practicanti, numarul acestora crescand in fiecare luna, datorita faptului ca ”prin minifotbal jocul este dat inapoi jucatorilor”, dupa cum declara chiar Razvan Burleanu.
Dezvoltarea minifotbalului nu ar fi fost posibila fara anumite caracteristici care fac acest sport sa fie mai mult decat fermecator. Mai multe atingeri ale mingii, mai multe pase, mai multe oportunitati ofensive si defensive, implicarea tuturor jucatorilor prin faptul ca numarul schimbarilor este nelimitat, dezvoltarea capacitatii de luare a deciziilor, confruntarea cu situatii impredictibile si distractia sunt elemente esentiale ale jocului de minifotbal.
Totodata minifotbalul, conform ultimelor cercetari realizate de prof. Peter Krustrup de la Universitatea din Copenhaga, are un rol deosebit de important in cresterea capacitatii aerobice si un impact pozitiv asupra sistemul cardiovascular. Practicarea minifotbalului contribuie la reducerea impactului obezitatii, diabetului, osteoporozei si cancerului de colon. Totodata integrarea sociala, conectarea diferitelor comunitati dar si starea de bine a jucatorilor prin motivatia de sine reprezinta tot atatea elemente stiintifice care fac din jocul de minifotbal un sport atat de iubit atat in tara noastra cat si in intreaga Europa.
L