Guvernul a aprobat astăzi HG-ul privind prelungirea până la data de 28 februarie 2013 a programelor naţionale de sănătate şi a contractului-cadru pentru acordarea asistenţei medicale.
„Cele două acte normative reprezintă o decizie necesară. Nu avem aprobat încă un buget pentru anul 2013 şi, ca urmare, nu cunoaştem dimensiunea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, şi nici sumele ce vor fi alocate pentru derularea programelor naţionale de sănătate”, a precizat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii.
Reprezentanţii instuţiei menţionează, într-un comunicat de presă, că începând cu luna martie 2013, Ministerul Sănătăţii va reorganiza programele naţionale de sănătate şi va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanţă. Această decizie fiind aprobată de Guvern în urmă cu o săptămână.
În plus, Ministerul Sănătăţii va derula şi finanţa programele cu caracter preventiv, de sănătate publică, precum cele care vizează măsurile de prevenire a răspândirii HIV/SIDA şi TBC, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va finanţa programele de tip curativ, printre care se numără tratementul pentru afecţiuni oncologice sau diabet. MS va derula, în continuare, programul naţional de transplant.
De semenea, s-a hotărât preluarea finanţării serviciilor de ambulanţă din bugetul de stat, astfel încât întreg sistemul de urgenţă care cuprinde şi unităţile de primiri urgenţe să fie finanţat, unitar, se mai arată în comunicat.
Actul normativ aprobat săptămâna trecută mai prevede posibilitatea ca asistenţii medicali, ambulanţierii şi dispecerii din cadrul serviciilor de ambulanţă să execute gărzi retribuite, în limita prevederilor bugetare. Până în prezent, de această prevedere beneficiau doar medicii. Asistenţii medicali, ambulanţierii sau dispecerii, pentru orele suplimentare executate beneficiau doar de ore libere. Deoarece număru