Nimic nu se compara cu produsele proaspete. Totusi, in unele anotimpuri “proaspat” poate fi mai greu de gasit pe piata, asa ca de multe ori apelam la variantele de legume si fructe conservate sau congelate. Marea intrebare e cat de sanataose mai sunt mesele pe care le mancam si daca mai au ele toti nutrientii existenti in varianta proaspata?
Surprinzator, revista Eating Well ne spune ca sunt cateva situatii in care “la conserva” sau “congelat” poate insemna mai sanatos decat varianta din gradina. Uite care e cea mai buna varianta.
Rosii proaspete vs rosii la conserva
Rosiile sunt printre legumele bune doar in sezonul lor. O rosie crescuta in solar si prezentata in varianta proaspata in ianuarie nu va fi niciodata la fel de gustoasa ca aceea din iulie. Totusi, chiar si in plin sezon, varianta rosiilor conservate (bulion, pasta de rosii, ketchup facut acasa) ofera mai multe beneficii decat rosia cruda. Motivul? Conservarea se face folosind caldura, ceea ce duce la eliberarea licopenului, acel compus laudat pentru prevenirea unor tipuri de cancer. Unde mai pui ca odata pregatite pentru conserve, rosiile sunt si mai usor de folosit in mancaruri. Sunt deja curatate de coaja, tocate sau transformate in suc.
Mazare proaspata vs mazare congelata
Daca nu ai gradina proprie de unde sa iti culegi cand vrei mazare proaspata, varianta congelata este cea mai potrivita pe termen lung. Motivul? Zaharurile din mazare se transforma in amidon la scurt timp dupa ce este culeasa. Adica, in 24 de ore dupa ce le-ai cules, micutele boabe verzi devin tari si fade. Pe de alta parte, prin congelare procesul de transformare a zaharurilor este oprit, asa ca in mancaruri aceasta mazare va avea gustul dulceag pe care ti-l doresti.
Suc proaspat de lamaie vs suc la sticla
De data acesta varianta proaspata castiga batalia in fata