Nu vrea să mănânce? Se comportă urât dacă nu-i cumperi ceea ce-şi doreşte?...Dacă îţi sunt cunoscute scenariile, este foarte probabil să ai un copil cam răsfăţat. Situaţia se poate remedia cu uşurinţă, evitând câteva dintre cele mai comune greşeli de disciplină.
E o adevărată provocare să-ţi educi copilul „ca la carte”. Ca mamă, îţi vine să laşi de la tine pentru ca micuţul să fie fericit şi mulţumit. Însă, în cazul în care-i faci pe plac tot timpul, nu faci altceva decât să-i încurajezi comportamentul şi să-i dai de înţeles că, indiferent de mofturile lui, tu vei trece cu vederea, fără a-l sancţiona.
Inconsecvenţă faţă de reguli
Înainte de a pune la punct câteva reguli de disciplină, trebuie să ţii cont de vârsta copilului tău. Până pe la 2-3 anişori, copiii înţeleg destul de bine că nu au voie să facă anumite lucruri, însă atunci când sunt răsfăţaţi, se comportă ca atare. De aceea, trebuie să-l atenţionezi de fiecare dată când e pe punctul de a face o prostioară şi să-i îndrepţi atenţia către lucrurile bune.
Reguli neclare
Asigură-te că regulile impuse de tine sunt cât se poate de clare pentru cel mic şi sub nicio formă nu te abate de la ele. De asemenea, este indicat să-i oferi o perioadă de tranziţie, pentru a se acomoda cu un anumit tip de comportament. Uneori, este bine să-i explici în detaliu de ce trebuie să se comporte într-un anumit fel şi ce se întâmplă dacă adoptă o altă atitudine.
Şi pentru şcolari se aplică aceleaşi reguli, însă este de preferat să-i oferi copilului şansa de a-ţi spune varianta lui de poveste. Ascultă-l cu atenţie şi explică-i ce a făcut bine şi ce nu. Şi, ori de câte ori are un comportament excepţional, nu uita să-i spui şi lui asta. Astfel, îl vei ajuta să-şi dezvolte trăsăturile de caracter pozitive.
Citeşte continuarea articolului pe clickpentrufemei.ro.